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Mr. Ted Woolley

Boating Law Administrator
Division of Parks and Recreation
1594 W. North Temple, Suite 116
Box 146001

Salt Lake City, Utah 84114-6001

Dear Mr. Woolley:

This letter is in response to your inquiry regarding the exemption of kick boats and float tubes
with electric motors from the numbering provisions.

As Jan Giles of our staff advised you by telephone, a motorized float tube is a vessel equipped
with propulsion machinery and therefore must be numbered. Federal statute (1 U.S.C. 3) deems
a “vessel” to be “every description of watercraft or other artificial contrivance used, or capable of
being used, as a means of transportation on the water.” As like any other vessel, float tubes are
subject to the rules of the road, including lighting requirements.

While 46 U.S.C. 12303(b) gives the Coast Guard the authority to allow a State to except a vessel
or class of vessels from numbering requirements, the Coast Guard’s position, as stated in our
August 28, 1996 letter to Idaho, is that all undocumented vessels equipped with propulsion
machinery of any kind shall have a number issued by the proper issuing authority in the State in
which the vessel is principally operated.

A State is eligible to receive Federal financial assistance for its recreational boating safety (RBS)
program (as authorized in 46 U.S.C. Chapter 131) only as long as the State‘s RBS program meets
the requirements set forth in 46 U.S.C. 13102(c), which includes a valid numbering system.
Federal law (46 U.S.C. 12301) states:

“An undocumented vessel equipped with propulsion machinery
of any kind shall have a number issued by the proper issuing authority
in the State in which the vessel principally is operated.” (Emphasis added)
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Please let us know if we can provide you with more information or any assistance in this matter.

If you have any questions, please contact your Program Coordinator, Jan Giles, at (202) 267-
0911.

Sincerely,

2 YL

M. F. HOLMES

Captain, U. S. Coast Guard
Chief, Office of Boating Safety
By direction of the Commandant



U S. Department Commandant 2100 Second Street SW
of Tra rl"{)On’!"Oﬂ S Coast Guind Washington DO 20594 000!
5 < Statt symbol 0 NAR 5
Ph o e .
United States O L) 260 BN
Coast Guard
16/50
T i
s | 3 Y
Mr. Fred Messmann EB

Boating Law Administrator

Nevada Department of Conservation
and Natural Resources

Division of Wildlife

P.0O. Box 10678

Reno, NV 89520-0022

Dear Mr. Messmann:

This is in reference to your letter dated December 28, 1994, in which you
asked whether or not the Coast Guard considers a "float tube" a vessel.

While your letter does not define what a "float tube" is, nor did it include
any pictures or pamphlets of these craft, we assume that you are referring to
a tube (typically a nylon encased rubber inner tube(s) or a hard plastic tube)
that has a built in seat, with the operator's legs sticking through the seat
and dangling in the water below the tube. They often have small storage
compartments-£or fishing or other gear. The operator, typically a fisherman,
wears swim fins to manually steer and/or propel the craft, and often wears
chest waders to maintain heat and stay dry. Non-motorized float tubes are
propelled by the use of the swim fins; motorized float tubes are propelled by
an electric or hand pump motor, with the operator using the swim fins to steer
the craft and sometimes to assist in its propulsion.

Federal statute (1 U.S5.C. 3) deems a "vessel" to be "every description of
watercraft or other artificial contrivance used, or capable of being used, as
a means of transportation on the water." The courts have modified this
expansive definition by determining that the word "capable" should be read
"practically capable." Evansville & Bowling Green Packet C. wv. Chero Cola
Bottling Co., 271 U.S. 19, 22, 46 S.Ct. 379, 380, 70 L.Ed. 805 (1926). 1In
making determinations on the status of whether a watercraft is a vessel, the
Coast Guard has developed several criteria to apply Evansvilie: (1) whether
the watercraft is "practically capable" of carrying persons or property beyond
the narrow limits of a swimming, surfing, or bathing area; (2) whether the
useful operating range of the device is limited by the physical endurance of
its operator; (3) whether the device presents a substantial hazard to
navigation or safety not already present; (4) whether the normal objectives
sought to be accomplished by the regulation of a device as a "vessel" are
present; and/or (5) whether the operator and/or cargo would no longer be safe

in the water if the device became disabled.

tn applying those criteria to a float tube: (1) it has bheen observed that they
are typically used to carry a person beyond the narrow limit of a swimming,
surfing, or bathinpg area; (2) the range ot a non-motorized tloat tube is
fimited by the physical endurance of its operator, more so than is the range
ot a motorized float tube; (3) waterway user contlicts between float tubers
and "common” types of boaters (1.e. "speedboats”, water-skiers), and accidents
invoelving tloat tuhbes, have been reported and appear to demonstrate that the
use of a tloat tube presents a substantial hazard to navigation or safetv not
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present betore the use of tloat tubes: 40 4 colorable arpument can be made
both tor and apainst whether the normal objectives soupht to be accomplished
by the repulation of float tubes as a "vessel™ are present; andJor 05 the
tloat tube operator may no lonper be sate in the water it the device Lecame
disabled.

Obviously, all the criteria outlined above will not be applicable te every
watercraft for which there 1s a question of status. We must stress that there
is no set formula for making vessel determinations; each determination must be
made on an individual basis.

In response to your question of whether float tubes are vessels, we are not
aware of any judicial precedent being established that would assist in this
determination. Absent this, answers to the above criteria lead us to our
opinion that float tubes are "vessels."

You also question which requirements would apply to float tubes if they are
considered "vessels." All vessels are subject to the rules of the road,
including lighting requirements. Other requirements vary for non-motorized
float tubes as compared to motorized float tubes. A motorized float tube is a
vessel equipped with propulsion machinery and therefore must be numbered.

With regard to PFD carriage requirements, the Coast Guard does not consider
tethering a PFD as meeting the requirements for PFDs to Bﬁlreadlly accessible
(33 CFR 175.19).

Finally, you asked whether the Coast Guard considers float tubes to be "boats"
for the purposes of Federal regulations applicable to boat manufacturers. For
inflatable float tubes, the only manufacturer requirements that apply are the
regulations covering Hull Identification Numbers and Defect Notification
(manufacturer recalls).

=

I hope this information will assist you.

Sincerely,

.{ 3. & stifarz
Captain, U. 5. Coast Guard

Chief, Auxiliary, Boating, and
Consumer Affairs Diwvi 0
OFfice of Navigation Safety ang

Wiaterwiav Services

ron of the Commandant



